TARZAN verzamelaars/collectors

DE BELGISCHE TARZAN VERZAMELAAR

THE BELGIAN TARZAN COLLECTOR

 

TARZAN VERZAMELAARS-TARZAN COLLECTORS

 

Leonardo van den Steen ( Belgie)

Leonardo is 5 jaar oud, van toen hij nog zeer klein was ,ging hij met zijn vader naar boekenwinkels ,rommel-markten, antiquariaten om... Tarzan spullen te vinden .

Zijn eerste boek was een Disney Tarzan boek , maar nu verkiest hij al het meer realistische werk .

Leonardo heeft al een enorme collectie en het is nog altijd niet zijn bedoeling om met verzamelen te stoppen.In zijn slaapkamer heeft hij een kast met Tarzan strips , boeken , foto's , filmen en zelfs een filmposter.Eén ding is zeker , als hij aan het spelen is zou je zeggen dat de nieuwe Tarzan acteur is aangekomen .Ons huis is te kleinvoo rdeze acrobaat ,gelukkig hebben we een grote tuin ! De toekomst van het Tarzan verzamelen is verzekerd !

Leonardo van den Steen ( Belgium)

Leonardo van den Steen is 5 years old , since he was a little boy ( what he still is ) , he went with his father to the bookstores ,flea markets, antique shops …to find Tarzan items .His first Tarzan book was from Disney , but now he prefers the more realistic stuff !Leonardo now has a huge collection for his age and he still don’t has the intension to stop collecting !In his bedroom he has a closet with Tarzan comics , books , pictures , movies and even a movie poster .One thing is sure , while playing ,you should say that the new Tarzan movie star has arrived !

Our house is too small for this acrobat , fortunately we have a huge garden !

 

Ludo van den Steen ( Belgie)

 

 

 

 

 

 

Schellebellenaar Ludo is superfan van Tarzan

donderdag 27 september 2012

WICHELEN - Ludo van den Steen uit Schellebelle is een verwoede fan van de jungleheld Tarzan. Naast de films zelf , strips, krantenartikels , boeken etc verzamelt hij ook de originele affiches die indertijd uitgehangen werden toen een nieuwe film van Tarzan op het witte doek kwam. Hij heeft er ondertussen zo' n 30-tal in zijn collectie . En daar zitten zeldzame exemplaren bij . Zo bezit hij o.a. de originele affiche van " Tarzan the Apeman" met Johnny Weissmuller uit 1932. Die affiches worden niet zomaar op een hoop gegooid, ze zitten netjes ingekaderd en hangen omhoog in Ludo's woonst. Maar naast het verzamelen van de affiches weet Ludo ook heel wat te vertellen over de legendarische filmheld en zijn bedenker, de schrijver Edgar Rice Burroughs.

 

Ludo: ' In oktober 2012 is het precies 100 jaar geleden dat de alom bekende jungleheld 'Tarzan' ontsproot aan het brein van één van de meeste succesvolle schrijvers. Edgar Rice Burroughs die leefde van 1875 tot 1950 was een man van twaalf stielen en dertien ongelukken. Voor hij doorbrak als schrijver probeerde hij het als cowboy, goudzoeker, spoorwegcontroleur, verkoper van snoepgoed en boeken enzovoort.

Tenslotte ging hij werken bij zijn broer voor wie hij allerlei aankondigingen plaatste.Kritisch als hij was las hij een massa vervolgverhalen en zwoer dat hij dit evengoed zoniet beter kon. In 1911 begon hij te schrijven aan 'Under the Moons of Mars', een science-fiction verhaal dat positief onthaald werd door het magazine 'All Story'. Aangemoedigd door dit kleine succes begon Edgar te schrijven aan 'Tarzan of the Apes'. Zijn geestekind was een schot in de roos, overal werd het verhaal gretig gelezen. De fantasie van Burroughs scheen onuitputtelijk, binnen de kortste keren schreef hij nog een 7- tal verhalen waarin zijn held, die later uitgroeide tot één van de meest beroemde fictiepersonages ter wereld,de hoodrol speelde.

In 1914 verscheen het verhaal 'Tarzan van de apen' voor het eerst in boekvorm,op dit moment werd Burroughs een grote meneer, zeg maar een rijke meneer. Een ongekende wereldwijde merchandising begon. Wereldwijd verscheen Tarzan in boeken , tijdschriften, krantenstrips, films enz. Er verschenen Tarzan poppetjes, prentjes, posters, reclame voor benzine, Tarzan-ijsjes, vitaminepilletjes , vlaggetjes , pins , ga zo maar door ... Er werden zelfs heuse 'Tarzanclubs' opgericht.Burroughs hield alles stevig in de hand en waakte angstvallig over het copyright van zijn creatie waarbij hij meerdere malen gerechtelijke stappen ondernam.

Ook Hollywood toonde interesse voor de filmheld. Tarzan was één van de grootste kijkcijferkannonen ooit. Dat was echter niet volledig naar de zin van Burroughs die zijn creatie zag (en beschreef) als het midden tussen een zeer intelligente natuurmens en een britse edelman . Hollywood zag het echter anders en verfilmde Tarzan meestal als een domme krachtpatser die hooguit enkel woorden uitte. Het recept sloeg aan en dat was waar het in Hollywood om draaide, of het verhaal natuurgetrouw werd uitgebeeld was bijzaak.

In de jaren '80 van de vorige eeuw werd er een beetje eerherstel verricht toen Hugh Hudson de film 'Greystoke, the legend of Tarzan lord of the apes' verfilmde. Alhoewel dit zeker geen woord voor woord verfilming was werd het oorspronkelijke verhaal toch in min of meerdere mate gevolgd.

'Tarzan isn't dead yet'!Het 100-jarige jubileum van Tarzan resulteert terug in nieuwe uitgaven van Tarzan strips en boeken. In Duitsland komt in de eerste helft van volgend jaar een nieuwe Tarzanfilm van 'Constantin Movies' met Kellan Lutz in de hoofdrol, in roulatie. Ook AmerIka heeft plannen om Tarzan terug op het witte doek te laten schitteren, vermoedelijk met Michael Phellps in de hoodrol. Tarzanfans van over de ganse wereld kunnen er alleen maar verheugd over zijn' besluit Ludo. ( Copyright "Het Nieuwsblad")

 

 

Pierre Fobe (Belgie)

 

 

Pierre Fobe uit Haasdonk in Belgie is een enorme fan van de boeken van Edgar

rice Burroughs. Pierre is momenteel in pensioen , maar loopt nog over van energie . Op zijn fiets doorkruist hij het volledig vlaamstalige gedeelte van

Belgie op zoek naar boeken over zijn idool . Buiten de strips , pockets , albums over Tarzan is hij vooral op zoek naar de ERB boeken met stofkaft . Daarbij zoekt hij niet alleen de exemplaren over Tarzan maar ook andere titels zolang het

maar werk is van ERB . Pierre verzameld nu reeds een 10 tal jaar maar heeft al een indrukwekkende collectie . Rekenig houdend met het feit dat hij geen gebruik maakt van het internet durf ik geen schatting te maken van de afstand die hij afgelegd moet hebben om dit alles bij elkaar te fietsen .

Buiten zijn collectie ERB , verzameld Pierre ook nog de boeken van Sax Rohmer en Max brand , daarom heeft hij regelmatig zoekertjes in onze " gezocht " rubriek . Eén ding heb ik geleerd , de jaren dat ik Pierre ken, ga niet zomaar onaangekondigt bij hem op bezoek want meestal is hij op weg naar één of andere boeken of stripwinkel of naar één of andere brocantemarkt .

Johnny Hoegars uit Tongeren is zonder twijfel de grootste

verzamelaar van Johnny Weissmuller in Belgie .Toen hij nog een jonge knaap was ruilde hij met zijn schoolmakkers de Chocoladeprentjes van Tarzan .Deze boeken heeft hij trouwens in 2 talen allemaal in bezit . Maar zijn collectie omvat heel wat meer . Naast de affiches van Weissmuller in zijn rol als Tarzan en Jungle Jim,heeft Johnny een enorme collectie filmprogramma's , heralds, en filmfoto's . Allemaal keurig geklasseert per film . Ook enorm mooi zijn de film aankondigingen die hij heeft van de vele films, voor het overgrote gedeelte afkomstig uit Amerika .Door de jaren heen is het verzamelen enorm verandert , wat ook het geval is voor Johnny , waar het een 30 jaar terug perfect mogelijk was een Weissmuller affiche op de kop te tikken op één of andere rommel of brocante markt is dit nu vrijwel onmogelijk . Daarom speurt hij net als zoveel andere verzamelaars het internet af op zoek naar

één of ander nog ontbrekend item . Zo was Johnny in staat zelfsboeken en brochures te vinden waarin Weissmuller reclame maakte voor zwembaden , voeding enz. Johnny Hoegars verscheen zelfs in de krantmet zijn collectie ,we laten de bezoekers van de website eens mee genieten van het artikel .

Johnny Hoegars ( Tongeren)

Enkele pareltjes uit de collectie van Johnny Hoegars ,waaronder een gesigneerde biografie van Johnny Weissmuller

 

We wensen Johnny Hoegars nog vele " Weissmuller" vondsten . Mensen die Weissmuller items in bezit hebben kunnen steeds contact opnemen met hem via GSM +32474679781